ПОВЕЧЕ ЗА ОРГАНИЧНИЯ ПРОИЗХОД НА СПЕКТРУМ

  • Бета глюкани - група полизахариди, изграждащи целулозата, скорбялата и гликогена. Като природни полизахариди се съдържат в клетъчната стена на овеса, дрождите, някои гъби и житни растения. Те са основен  активатор на неспецифичния имунитет, с имуностимулиращи свойства при вирусни и бактериални инфекции. Като имуномодулатори от естествен произход, за разлика от някои синтетични имуностимулатори, те активират имунната система, без да я превъзбуждат. Това повишава ефективността на имунния отговор и ги прави подходящи за хора с автоимунни заболявания и алергии. Приложението им е много ефикасно при хора, страдащи от алергичен ринит, хронични вирусни инфекции, както и при антибиотично лечение.
  • Келп  (Fucus vesiculosus – вид кафяви водорасли) – е най-богатият естествен източник на йод. Йодът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза и спомага за изгаряне на излишните мазнини.
  • Мед - Необходим за произвеждането и складирането на желязо. Липсата на мед води до анемия. Полезен за хора с остеоартроза и /или чупливи кости.
  • Селен – в Спектрум е под формата на селенова мая, която е изключително лесна за усвояване от организма и директно се включва в състава на основни ензими. Селенът е есенциален микроелемент и е от важно значение за синтеза на тиреоидните хормони, регулиращи метаболизма. Селенът защитава сърцето и кръвоносните съдове.
  • Цинк -  проучвания доказват, че цинкът под формата на цинков цитрат, какъвто е в Спектрум се усвоява най-пълноценно от организма*
  • Недостатъчното количество цинк в организма може да доведе до косопад, чупливост на ноктите, кожни проблеми, умора и влошаване на зрението.
  • Желязо – под формата на железен фумарат в Спектрум за по-пълноценно усвояване от организма**. Желязото е  изключително важно за синтеза на хемоглобин , за здравето на мускулите и мозъчната дейност.

* Roth HP, Kirchgessner M. Effect of different concentrations of various zinc complexes (picolinate, citrate, 8-hydroxyquinolate) in comparison with sulfate on zinc supply status in rats. Z Ernahrungswiss. 1983 Jan;22(1):34-44. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6405549

** Wapnir RA. Copper absorption and bioavailability. Am J Clin Nutr 1998(suppl);67:1054S–60S. http://www.ajcn.org/cgi/reprint/67/5/1054S